Question: 

BIS-nummer aanmaken voor patiënten zonder rijksregisternummer

Answer: 

BIS-nummer aanmaken voor patiënten zonder rijksregisternummer

Iedere dokter kan via de Webapp eHealthCreaBis een Bis-nummer aanmaken. 
Meer info via https://www.ehealth.fgov.be/nl/egezondheid/beroepsbeoefenaars-in-de-gezondheidszorg/ehealthcreabis/algemene-voorstelling

Bij het openen van een dossier, wordt de pagina ‘patiënt details’ geopend. Kaders die dan in het oranje aangeduid worden, werden aangepast en bevatten dus nieuwe informatie. Dit komt door de automatische controle op het rijksregisternummer of BIS-nummer gekend in CareConnect. Stel de patiënt zou verhuizen, dan zal ook de adresinformatie veranderen. Klik dus op bewaar om die nieuwe gegevens te bewaren. De volgende keer dat het dossier geopend wordt, zal ook het tabblad van patiëntdetails niet meer automatisch openen. Klikt u dus niet op bewaar dan zal de pagina met 'patiëntdetails' automatisch blijven openen door die automatische controle.

Deze raadpleging kan ook manueel uitgevoerd worden door onderaan te klikken op 'rijksregister raadplegen'.

Heeft u geen rijksregisternummer van de patiënt, dan kan dit ook opgezocht worden via de knop ' INSZ/BISnr zoeken'.

Iedere dokter kan via de Webapp eHealthCreaBis een Bis-nummer aanmaken. Meer info op: https://www.ehealth.fgov.be/nl/egezondheid/beroepsbeoefenaars-in-de-gezondheidszorg/ehealthcreabis/algemene-voorstellinghttps://www.ehealth.fgov.be/nl/egezondheid/beroepsbeoefenaars-in-de-gezondheidszorg/ehealthcreabis/algemene-voorstelling

  • Opzoeken van het rijksregisternummer of BIS-nummer

Klik op 'INSZ/BISnr zoeken' onder het tabblad 'Patiëntdetails'. Vul de naam en geboortedatum in. Dit mag ook het geboortejaar zijn en klik op 'Zoeken'.

Gevonden resultaten verschijnen in het onderste kader. 

 

  • Aanmaken van een BIS-nummer

Voor patiënten waar geen rijksregisternummer of BIS-nummer voor gevonden wordt, kan een aanvraag gedaan worden bij het Nationaal Register. Het BIS-nummer bestaat uit 11 cijfers waarvan de eerste zes de geboortedatum zijn. In tegenstelling tot het rijksregisternummer wordt de geboortemaand met 20 of 40 vermenigvuldigd. Klik dus op 'Creër nieuw BIS-nummer' om deze aan te maken. De knop verschijnt enkel als er geen resultaten gevonden werden in het kader.

Opgelet: het aanmaken van het BIS-nummer gebeurt dus enkel in uitzonderlijke gevallen en in samenspraak met de patiënt. Net als het INSZ-nummer is het BIS-nummer een officieel en uniek middel dat als identificatie geldt. Informatie dient zo correct en volledig mogelijk ingevuld te worden. Er wordt hiervoor ook doorverwezen naar identitifaction@ksz-bcss.fgov.be indien correcties nog nodig zijn.