Question: 

Parameters opvragen aan uw patiënt via Helena

Answer: 

Patiënten kunnen op uitnodiging van de huisarts parameters delen via Helena. Deze zijn altijd raadpleegbaar vanuit het EMD zolang de patiënt het delen van deze gegevens niet weigert of stopzet.

Voor de huisarts

Als huisarts kan je de parameters nu ook bekijken mits toestemming van de patiënt. Ga in het dossier naar Privacybeheer en klik Open Helena.

Heeft de patiënt nog geen Helena-account dan kan u op Registreren klikken om een account aan te maken. Via de activatiecode kan de patiënt dan aanmelden en een eigen Helena pincode kiezen.

De parameters die al zichtbaar zijn worden bovenaan weergegeven. De patiënt moet deze uitnodiging dus aanvaard hebben. Indien hij/zij deze direct aanvaart tijdens de consultatie kan het zijn dat je deze pagina moet refreshen om de parameter te zien.

Een overzicht van de aanvragen is onderaan te zien met de bijhorende status. De status stopgezet wijst op een verwijderde parameterset of indien de patiënt de gegevens niet langer wenst te delen met de arts. De status afgewezen wijst op een weigering van het delen van deze parameter door de patiënt.

Mits akkoord zullen ook voorgaande ingegeven metingen zichtbaar zijn. Afhankelijk van de geselecteerde filter, worden de metingen weergegeven in de grafiek met de detailweergave. Het is ook mogelijk deze metingen als een document te downloaden in pdf. De periode van de metingen voor de pdf-weergave kan worden gekozen.

De uitnodiging zal onder Berichten terug te vinden zijn. Deze kan aanvaard of geweigerd worden. Het delen van deze informatie kan door de patiënt altijd stopgezet worden bijvoorbeeld wanneer het delen van die parameter niet langer relevant is.

De Helena parameters worden in deze eerste versie niet automatisch in het EMD van de patiënt geplaatst.

Voor de patiënt

Parameters kunnen door de patiënt zelf toegevoegd en beheerd worden.

- Parameters van gekoppelde accounts met volmachten kunnen ook beheerd worden.

- Parameters van gekoppelde accounts met leesrechten kunnen bekeken worden.

In deze eerste versie kunnen de volgende parameters toegevoegd worden.

  • Lengte, gewicht en BMI
  • Bloeddruk
  • Bloedglucose
  • Zuurstofsaturatie
  • Temperatuur

Een herinnering kan ingesteld worden zodat op één of meerdere toestellen een melding ontvangen wordt.

Deze push notificaties werken niet op iOS toestellen.

Je wordt eraan herinnerd om deze instelling aan te passen als je op een ander toestel aanmeldt.

1. Voeg hier een nieuwe meting toe. Een voorbeeld wordt in het lichtgrijs in het invulveld weergegeven en de eenheid bijvoorbeeld: %, cm, °C enz. wordt naast de parameter weergegeven.
Klik op het kalendericoon om een andere datum te kiezen.

2. Het is mogelijk de herinneringen aan te passen of de volledige parameter (en alle historiek hiervan) te verwijderen.

3. Verander de visualisatie via dit venster. In deze eerste versie wordt enkel een weergave van vandaag, deze week of deze maand weergegeven.

In een volgende versie zal het mogelijk zijn om een specifieke dag/week/maand te kiezen om dan naar de vorige of volgende dag/week/maand door te klikken.

4. Ga terug om een andere parameter toe te voegen in het parameteroverzicht.

5. Stuur een rapport door van een bepaalde periode naar een zorgverlener uit je zorgteam of zoek je zorgverlener.

Het delen van parameters met de huisarts kan ook direct via CareConnect General Practitioner door de patiënt een uitnodiging te sturen om parameters te delen.

Een rapport doorsturen

Een pdf kan verstuurd worden per parameter van een bepaalde periode. Heb je al je zorgteam samengesteld? Dan kan je zonder extra opzoekwerk direct je parameters sturen naar je huisarts. De tag ‘Mijn huisarts’ kan aangepast worden onder het tabblad Mijn zorgteam. In Helena kan de suggestie voor zorgverlener verschijnen wanneer je documenten van deze zorgverlener ontvangt. Helena zal dus suggereren of dit jouw huisarts is. In deze eerste versie zijn enkel de tags Mijn huisarts en Mijn apotheek vast te leggen.

Een andere zorgverlener opzoeken is ook mogelijk door de naam of RIZIV-nummer van de zorgverlener in te geven. Je kan ook filteren op specialisatie. Enkel zorgverleners met een geldig eHealthcertificaat zullen als resultaat verschijnen.